Гостре запальне захворювання молочної залози
Містить розвивається, як правило, в період лактації (після пологів), коли ймовірність попадання інфекції в протоки максимальна. Збудниками маститу найчастіше є:
- стафілококи,
- стрептококи,
- ентеробактерії.
Значно рідше збудниками є пневмококи, гонококи, деякі анаеробні бактерії.
Містить - це гостре запальне захворювання молочної залози, що відноситься до неспецифічної патології. На відміну від неспецифічних, до прикладів специфічних інфекцій відносять сифіліс, туберкульоз і актиномікоз молочної залози. Містить характерний для всіх ссавців, включаючи людину. До факторів, що сприяють розвитку маститів відносяться тріщини сосків, застій молока в часточках (лактостаз), відсутність належного догляду за молочною залозою в період годування, порушення або недотримання особистої гігієни, наявність джерел інфікування (наприклад, гні
йничкові захворювання шкіри).
Коли ж виникає мастит?
Існує достатня просте, але лише на перший погляд, пояснення. Повинні бути внутрішні і (або) зовнішні причини для розвитку захворювання, а також фактори, що сприяють розвитку маститу. На ділі все трохи складніше, тобто і причини і сприяють фактори дуже різноманітні. Зовнішньою причиною розвитку маститу є мікроорганізми. Як вже було сказано, в більшості випадків це коккова флора (стафілококи і стрептококи). Але справа в тому, що ці мікроорганізми існують навколо нас вже досить давно і в досить великій кількості. Але людина захворює далеко не завжди.
Отже, для того, щоб мікроорганізм проник молочну залозу і став там майже безкарно розмножуватися, необхідно знати чинники, що сприяють цьому явищу.
Одним з головних факторів є кількість мікроорганізмів поблизу соска. Відомо, що «один в полі не воїн». Якщо ж мікробів на соску і навколо нього буде багато, то і ризик розвитку маститу збільшується.
Іншим фактором, тісно пов'язаним з попереднім, є наявність мікротравм соска і ареоли. Саме в тріщинах, потертості і саднах, які майже неминуче виникають на самому початку годування дитини (на 2-3 тижні, тобто відразу після виписки з пологового відділення) готується «плацдарм» для атаки на молочну залозу. Саме тут мікроби починають інтенсивно розмножуватися і готуватися до вторгнення в протоки і часточки молочної залози. Саме з цієї причини настільки важливу увагу слід приділяти гігієні грудей, профілактиці розвитку саден і тріщин, а також догляду за шкіро
ю ареоли і соска. Основні принципи прості: необхідно правильно прикладати дитину до грудей, не перевищувати рекомендований час годування, обмивати груди до і обробляти після годування.
Якщо перевищується час годування і не дотримується правильність прикладання дитини до грудей, то різко зростає ризик розвитку мікротравм ареоли і соска, які шкіра яких після пологів ще недостатньо груба і не в змозі перешкоджати розвитку саден. Так, відомо, що садна і мозолі легше утворюються на нетренованих ніжних ділянках шкіри. Тому, дотримуючись рекомендації по догляду за шкірою навколо соска (їх можна отримати ще в пологовому будинку), ризик розвитку маститів різко знижується.
Крім зовнішніх чинників розвитку маститів існують внутрішні. До них відносяться:
Анатомічні особливості будови молочних часточок. Справа в тому, що у досить великої частини первісток жінок деякі часточки мають недостатньо широкі протоки для виходу молока. У той же час для проникнення мікроорганізмів вони досить зручні. Ось і виходить, що молоко застоюється і стає живильним середовищем для мікробів. Саме цей факт є найбільш важливою причиною рекомендації по обов'язковому зціджуванню молока після кожного годування дитини.
Правила зціджування молока досить прості. Необхідно лише пам'ятати, що правильне і повне зціджування поряд з гігієною шкіри навколо соска є головними засобами ефективної профілактики післяпологових маститів.
Особливості імунітету
При нормальній імунній відповіді ризик розвитку маститів мінімальний. Тому необхідно приділяти увагу всьому, що зміцнює захисні сили організму: здорове харчування, достатня рухова активність, достатний сон і відпочинок, хороші побутові умови і т.д. Необхідно також пам'ятати про те, що відразу після народження дитини саме материнське молоко є головним чинником його захисту від хвороб. Саме за допомогою молока дитині передається тимчасовий імунітет. У молоці міститься велика кількість імуноглобулінів, що захищають від різних інф
екцій. Отже, якщо у мами імунітет поганий, то і захист себе, і захист дитини може бути недостатньо ефективною.
Отже, знаючи основні причини розвитку маститу, можна досить ефективно боротися з ризиком їх розвитку. Правила ці прості, а навчитися ними користуватися можна або в пологовому будинку, або у фахівця, наприклад, лікаря-мамолога.